Shockwave terapija

Shockwave (šok vejv) terapija jeste terapija udarnim talasima tj. šok talasima.

PRIMJENJUJE SE u:

 • fizikalnoj terapiji,
 • ortopediji,
 • sportskoj medicini i
 • kozmetici (u razbijanju čak i tvrdokornog celulita).

OSNOVNE PREDNOSTI:

 • uspješno razbijanje celulita,
 • ubrzano rješavanje osjećaja bola (akutnog i hroničnog),
 • brz povratak funkcionalnosti i mobilnosti zglobova.

 


FIZIO ART D Doboj je jedini centar za fizikalnu terapiju na regiji koji posjeduje aparat svjetskog lidera u akustičnim talasima – švajarski STORZ .

Ako želite zakazati tretman ili ste sumnjičavi, niste sigurni da li je terapija pravo rješenje za Vas ili jednostavno želite saznati nešto više o Shockwave terapiji, budite slobodni da nas kontaktirate telefonom na 065/722-916 ili nas pronađite na adresi Dobojskih brigada 416, naselje Usora u Doboju.


 

Razbijanje celulita

Osim fizikalnog, Shockwave terapija ima i kozmetički efekat, jer je najbolji u razbijanju čak i tvrdokornog celulita.

Pojava celulita povezana je sa smanjenom nosivošću limfnih sudova. Shockwave tretmanom ubrzava se limfni protok, poboljšava metabolizam i pospješuje razgradnja masti, što zateže kožu i obnavlja njenu prirodnu elastičnost i vezivno tkivo.

Shockwave uređajem se radi na problematičnom području i to kompresovanim vazduhom, što izaziva brzo pulsiranje površine, a talasi se istovremeno šalju i u potkožno tkivo gde se po prirodi razvija celulit. Tretmanom se razara i dobro tvrdokorni celulit, koji se potom metaboliše u narednih pola godine. Poslije toga potreban je samo jedan tretman da bi se održalo stanje. U slučaju da je celulit tvrdokorniji, radi se do devet tretmana, a ako je vodeniji, razara se nešto manjim brojem. Rezultat tretmana je dugotrajan i vidljiv, a koža je lijepa i zategnuta.

 

Liječenje bolnih stanja

Shockwave terapija se primenjuje uz pomoć aparata koji udarima, nalik čekiću, proizvodi hemijsku reakciju u organizmu i zaustavlja put bola do kore velikog mozga. Na bolnom mjestu proizvodi novu mrežu kapilarnih krvnih sudova, stimuliše metabolizam, prokrvljuje tkivo, normalizuje mišićni tonus i, ono što je najvažnije, razbija kalcifikat.

Uzimajući u obzir da je u pitanju nehirurška terapija koja je pritom vrlo efikasna i ne zahtjeva upotrebu anestetika, shockwave tretman se u modernoj medicini posmatra kao odličan saveznik za liječenje kako akutnog, tako i hroničnog bola, kao što su:

 • Skakačko koljeno – je upalni proces ili povreda pateralne tetive i praćena je osećajem bola, osijetljivosti ili funkcionalnog deficita. Shockwave terapija POMAŽE već nakon prvog tretmana i prepisuje se kao trenutno rešenje, naročito sportistima kojima ova povreda utiče na fizičku spremnost i karijeru.
 • Smrznuto rame ili bol u ramenu – je ukočenost i bol u predjelu ramenog pojasa, a može biti izazvano kalcifikacijama ili nekim drugim vrstama mehaničkih povreda. Shockwave terapija USPJEŠNO UKLANJA naslage kalcijuma, a u slučaju hroničnog bola – do značajnog poboljšanja dolazi nakon 3-4 nedjelje terapije.
 • Teniski lakat – je bolno stanje uzrokovano prevelikim trošenjem mišića podlaktice, tj. mišića opružača šake. Bol se manifestuje duž spoljašnje strane lakta, na mjestu pripoja tetive i kosti, a može se proširiti i na nadlakticu, te uticati na jačinu stiska šake. Shockwave terapija POMAŽE pri otklanjanju bola i vraćanju funkcionalnosti. Za slučajeve srednje težine, potrebno je u prosjeku pet tretmana da bi pacijent osjetio značajno olakšanje.
 • Petni trn – se javlja se kao posljedica taloženja kalcijumskih soli. Naslage kalcijuma formiraju koštano izbočenje (ili skup manjih izraslina) na donjoj strani petne kosti. ZAHVALJUJUĆI udarnim talasima, Shockwave terapije, naslage se postepeno razbijaju i omogućava se brz oporavak.
 • Bol u kuku – je stanje koje sa godinama dovodi da se mišići i tetive koje se nalaze u sklopu zgloba kuka – troše. Pored toga, u starijim godinama se nerijetko desi da osoba padne i slomi kuk, zbog čega je potrebna operacija i rehabilitacija nakon ugradnje vještačkog kuka. Shockwave terapija SUZBIJA upalne procese, pospješuje regeneraciju tkiva, te uklanja osjećaj bola i osjetljivosti povređenog područja.

 

KONTRAINDIKACIJE

Tretmani sa STORZ MEDICAL MASTERPLUS MP 200 nisu dozvoljeni u sljedećim slučajevima:

 • Poremećaj koagulacije (hemofilija),
 • Korišćenje antikoagulanata, posebno Marcumara,
 • Tromboza
 • Trudnoća,
 • Terapija kortizonom do 6 nedjelja prije prvog tretmana.